КРЕДИТИ 24
Ипотечни кредити

Жилищен кредит

Жилищен или ипотечен кредит?

Искате да закупите жилище с кредит и търсите възможности? Когато потърсите оферти ще видите много промоционални предложения. Не бързайте да подавате искане, ако са Ви харесали лихвата и таксите, които са обявени като промоционални. Възможно е промоционалната оферта да се окаже не толкова изгодна. Затова преди да изберете банка, в която да подадете искане за кредит, разгледайте при какви условия кредитират и другите банки. Направете калкулации, вижте оскъпяването и изискванията на банките към кредитоискателите. Това ще отнеме много време.

Отправете запитване към нас и ние ще Ви спестим време и нерви, като Ви представим офертите на всички банки, ще направим сравнителен анализ и ще обсъдим възможностите за получаване на ипотечен кредит.

Закупуване на жилище с ипотечен кредит – какво е важно да знаем?

 • Банките не финансират 100% покупната цена, винаги се изисква самоучастие.
 • Изискване за минимум 100% обезпеченост – ако имотът, който закупувате не е достатъчен, то банката ще постави условие за допълнително обезпечение.
 • Трябва да докажете доходи достатъчни, за да бъде отпускан искания кредит. Трябва да имате предвид, че не всички банки приемат реалните доходи. Част от банките при изчисленията си използват само осигурителния доход.
 • Пазарната оценка се изготвя от оценител, с който работи банката и съгласно изискванията на конкретната банка. При анализа на искането за кредит, пазарната стойност се намалява с процент определен от банката или т. нар. дискотов фактор. Именно тази намалено стойност се приема при изготвяне на изчисленията за обезпеченост на сделката.

Има редица важни детайли и подробности, с които ще се сблъскате подавайки искане кредит. За да бъде спокойни и сигурни, ползвайте нашите безплатни консултации. Ние ще Ви помогнем в договаряне на условия с банките и ще Ви помогнем в целия процес по отпускане на кредита.

Какви са стъпките при покупка на жилище с ипотечен кредит?

 • Изберете банка, която предоставя най-изгодна оферта за кредит и обсъдете условията на кредита;
 • Подгответе и подайте всички документи наведнъж – по този начин ще спестите време, тъй като, ако подавате документите поетапно банката няма да може да разгледа искането в срок;
 • След одобрение на кредита, поискайте в писмен вид условията, при които е одобрен. Разгледайте ги и обсъдете, ако имате въпроси по одобрението;
 • Предварително се запознайте с проект на договора за кредит и ипотеката. Банката ще Ви ги предостави за предварителен прочит.
 • След подписване на договора за кредит, следва прехвърляне на имота при нотариус и вписване на ипотеката.
 • Финалният етап е усвояване на кредита, след получаване на удостоверение за тежести издадено от Агенция по вписванията.

Всяка една стъпка е свързана с конкретни особености и необходимо време за реализация. Трябва да отделите достатъчно време, за да може да проучите възможностите и да договорите условията. Оправете запитване към нас и ние ще Ви помогнем в намиране на най-подходящата оферта за финансиране, както и ще Ви консултираме по всички въпроси безплатно.

Жилищен кредит – от коя банка?

Коя банка да изберете зависи от това коя ще Ви предложи цялостна изгодна оферта. Под цялостна се има предвид не само най-ниска лихва, но и изгодни такси по кредита и за банково обслужване, процент финансиране, изискване за обезпечение, допълнителни условия. След като сравните всички параметри ще може да се определи и най-добрата оферта за жилищен кредит. Не подценявайте възможните допълнителни условия, тъй като могат да се окажат препятствие.

Жилищен кредит – условия за отпускане

Кои са най-важните условия, при договарянето, на които трябва да обърнете внимание?

 • Лихви по жилищни кредити – променлива или фиксирана. За какъв срок ще бъде фиксирана и как се определя след изтичане на този срок. Също така е важно да уточните при какви обстоятелства ще се промени лихвата;
 • Годишни такси – важно е да договорите не само първоначалните такси, но и годишните, ако има такива по кредита. Обикновено те се начисляват ежегодно върху остатъка на кредита.
 • Самоучастие – ако ще имате и допълнителни разходи по жилището след придобиването му свързани с ремонт, то се опитайте да договорите по-нисък процент самоучастие в покупката като банката вземе под внимание разходите, които ще имате за ремонта.
 • Допълнителни условия – ако бъдат поставени допълнителни условия, обсъдете ги и се опитайте да ги договорите в такъв вид, в който няма да Ви затрудни да ги изпълните.

Търсите мнения за жилищен кредит?  

Ако прочетете в интернет пространството коментарите на кредитополучатели, ще видите мнения в двете крайности. Това е така, тъй като всеки един е попадал в различни ситуации и се е сблъсквал с различни казуси. Включително въпросите са разрешавани в зависимост от това каква е политиката на съответната банка. Така, че може да добиете една много обща представа, ако разглеждате коментари на кредитополучатели. Подобна информация може да Ви послужи за ориентир, но не бива да е определяща при вземане на решение от коя банката да изтеглите жилищен кредит.

За да сте по-спокойни, доверете се на нас в това отношение. Ние ще Ви представим офертите на банките и в безплатна консултация ще обсъдим всички възможности и рискове. След анализ и сравнение на офертите ще изберем най-изгодната.

Вижте още

Ипотечен кредит с поръчител

Nina Dimitrova

Видове ипотечни кредити

admin

Жилищен кредит за строителство

admin