КРЕДИТ 24/7
Кредитни карти

Лихви по кредитни карти

Какви лихви се начисляват по кредитните карти?

Какви лихви реално се начисляват по кредитните карти и как да изберете най-доброто предложение? Във всяка една оферта лихвите са представени по различен начин, а понякога дори объркващо. Как да сте сигурни, че няма да сгрешите в избора на кредитна карта?

Най-съществен момент по отношение на лихвите е оферираният лихвен процент месечен или годишен е? Това е определящо, за да може коректно да направите изчисленията на общото оскъпяване и на месечните си разходи. Ето защо, първото нещо, което трябва да проверите в тази връзка е именно начина на начисляване и изчисление на лихвата.

Как се смята лихва по кредитна карта?

Как да изчислите коректно лихвата по кредитната карта? След като сте сигурни в размера на лихвения процент, трябва да определите каква е изразходваната сума през месеца, която обаче е теглена на банкомат. Освен теглените суми на банкомат, трябва да включите и сумите, с които сте се разплащали и за които е изтекъл гратисния период. Лихва се начислява само върху тези суми, т. е. за сумите теглени в брой и за сумите, за които е изтекъл гратиса. За да бъди изчислението точно, много прецизно трябва да се определят ползваните суми, което понякога е доста трудоемко, защото за сумите в гратиса не се начислява и дължи лихва, а за останалите суми се дължи. Това може да доведе до объркване и разминаване на начисленото от банката.

Но, имайте предвид, че лихвата не е най-важният фактор, който определя офертата на банката до колко изгодна е. За да сте сигурни, че едно предложение е изгодно трябва да разгледате параметрите комплексно. Трябва да се вземат в предвид гратисния период, дължимите такси при ползване на картата и годишни или месечни такси. Лихвата сама по себе си може да е минимална като процент, но ако таксите са значителни и имате месечни или годишни такси за обслужване на картата, то със сигурност няма да ползвате изгодни условия. Така, че бъдете внимателни при избор на кредитна карта и институция, от която да бъде издадена. Все пак кредитната карта е скъп продукт и е важно да сведете до минимум разходите си. От значение е разбира се и начина на управление на средствата – плащане и погасяване. В случай, че разумно ползвате лимита и следите плащанията си, то сумите дължими към банката кредитор ще бъдат минимални.

Вижте още

Кредитна карта от ОББ – Visa Classic

admin

Кредитна карта от Пощенска банка – Visa Classic

admin

Кредитна карта от Токуда Банк – MasterCard Bonus Cash

admin