Ипотечен кредит с минимална работна заплата

Можем ли да вземем ипотечен кредит с минимална работна заплата?

Ипотечния кредит е особен вид услуга. Ако сте решили да вземете такъв кредит, банката ще прецени как да процедира. Тя ще проучи вашето кредитно минало и доколко способен сте да връщате парите. Не е достатъчно само желанието от ваша страна, но трябва да можете и да връщате вноските навреме.

Ще се опитаме да внесем яснота по това как точно банките дават ипотечни кредити. Често пъти на клиентите им  бива отказвано. Независимо че ипотекират някакво недвижимо имущество. Различните банки и фирми за кредити с клони да отпуснат различна сума и при различни условия.

Банката ще ви проучи основно, бъдете сигурен затова. Тя трябва да знае дали сте рисков или не. Да изискам трудов договор и справка от работодател. Банката ще провери какви са вашите месечни доходи, за да знае дали ще се справите вноските. Ако вие например може да заделите 300 лв на месец, банката не може еднозначно да реши какъв кредит да ви отпусне.

Всяка банка има различни механизми и различна политика на действие. Най-често максималната сума по кредита, която могат да ви дадат, ще зависи от вашите месечни доходи. И то по-точно казано 60% от тях. Ако например получавате 1200 лв заплата, то не може да имате по-голяма от 750 лв. Най-общо казано е това, но всяка банка преценява по различен начин. Изчисленията са на базата на някакви коефициенти и оптимални вноски, така че попитайте повече банки.

Има много хора, които работят на свободна практика или пък са наемодатели. Техните доходи се изчисляват от банките по различен начин. Не мога да вземат предвид чистата сума като доход. От там решават доколко рисков потребител сте, съответно каква да бъде сумата която мога да ви отпуснат. Има най-различни случаи и казуси при доказването на дохода. Банките са наясно. Често пъти техните потребители смятат различни обезщетения, премии, хонорари и дори надбавки за майчинство като техен доход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *