КРЕДИТ 24/7
Бързи кредити Информация

Процедура при запор на заплата

Интересувате ли се каква е процедурата при запор на заплатата?

 

Съдебният изпълнител изпраща запорно съобщение до работодателя на длъжника. В запорното съобщение се съдържа запитване дали работодателят признава вземането, върху което се налага запора, за основателно. В много случаи така формулирания въпрос поставя практически проблеми. Работодателят взема отношение относно това дали трябва да бъдат правени удръжки от трудовото възнаграждение на длъжника, което обаче е неправилно.

Работодателят не би следвало да преценява дали претендираното вземане за събиране по принудителен ред чрез извършване на удръжки от получаваното трудово възнаграждение от длъжника е основателно или не. Въпросът дали вземането съществува вече е разрешен или ще се разреши по предвидения за това законов ред, което не е от компетентността на работодателя. Съдебният изпълнител всъщност пита дали трудовото възнаграждение на длъжника е над секвестируемия минимум /размера на минималната работна заплата за страната/ и дали вече няма наложени други запори, по които се правят удръжки.

Подобна е хипотезата и при налагане на запор върху пенсията на длъжника. В този случай се изпраща запорно съобщение до НОИ. От НОИ трябва да дадат отговор дали пенсията на длъжника е в размер над минималната заплата за страната.

В тридневен срок от получаване на запорното съобщение работодателят, респективно НОИ трябва да даде писмен отговор на съдебния изпълнител. В отговора се съдържа изявление дали работодателят има готовност да прави удръжки от трудовото възнаграждение на длъжника и в какъв размер. Ако вече има наложени други запори, работодателят трябва да съобщи тази информация на съдебния изпълнител. В случай, че размерът на заплатата на длъжника не позволява от нея да се правят удръжка, тази информация също трябва да бъде съобщена на съдебния изпълнител от работодателя в тридневен срок от получаване на запорното съобщение. Ако работодателят не изпълни разпореждането на съдебния изпълнител и не отговори на запитването му в законоустановения срок, съдебният изпълнител може да му налага последователно глоби, докато не изпълни разпореждането му. Стъпките са последователни и трябва да бъдат изпълнени съгласно всички изисквания. 

Запорът на заплата е сериозен проблем, който работниците трябва да разрешат. Следвайки правилната процедура, работниците могат да защитят своите права и да постигнат резултати. 

СРАВНИ КРЕДИТИ

НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ

МНЕНИЯ

 

Често задавани въпроси

Напълно безплатно може да сравните всички наши предложения и без нужда от регистрация!
Размера на отпусната сума зависи политиката на избраната от вас кредтитна компания, от вашата кредитна история, възможността да докажете постоянен доход и др.
Спестявате време! Лекотата за избор и кандидатстване за кредит.
Ние не сме банка или кредитна компания. Ние сравняваме кредитни продукти като бързи кредити, кредитни карти , потребителски заеми, ипотечни кредити и др.

Вижте още

Кредити събота и неделя

admin

Договор за ипотечен кредит

Nina Dimitrova

Кредити Велико Търново

admin