КРЕДИТ 24/7
Ипотечни кредити

Покупка на недвижим имот с ипотечен кредит

Какви са особеностите при покупка на имот с ипотечен кредит?

Ако искате да изтеглите ипотечен кредит преди това се информирайте какви са изискванията на банките, за да прецените дали може да отговорите на тях. Ако първо потърсите оферти, но в последствие установите, че има условия, на които не отговаряте, то ще сте изгубили времето си и няма да може да изтеглите искания кредит. Има няколко важни особености, на които да обърнете внимание предварително.

  • Каква е задлъжнялостта – ако имате и други кредити, то трябва да направите изчисление като добавите и вноската по искания кредит. Като съпоставите всички вноски по кредити и лизинги към чистия доход, ще се определи кредитоспособността, която е един от основните показатели, разглеждани от банките. Всяка банка е приела различен процент на задлъжнялост, но като цяло не следва да превишава 60%.
  • Отлична кредитна история – задълженията да са обслужвани без да са допускани просрочия. Стриктно се следи от банките и не се допускат изключения.
  • С какво самоучастие разполагате – важен въпрос, тъй като банките изискват самоучастие. Обикновено се изисква 20%, но може да бъде договорен по-нисък процент в зависимост от конкретния казус.
  • Обезпечение – по отношение на обезпечеността също са различни изискванията на банките, но със сигурност трябва кредитът да бъде покрит поне на 100%. Този процент се изчислява след като се направят съответните намаления на пазарната оценка с определен от банката процент. В случай на недостиг на обезпечение, то ще бъде поставено условие за допълнително обезпечение – вписване на ипотека върху друг имот, поръчител, или блокиране на сума в размер на две или три месечни погасителни вноски като гарант.

Ипотечният кредит за покупка на имот е свързан с много особености по отпускането. Ако е необходимо да се договарят и конкретни изключения по сделката, тогава ситуацията става по-сложна и ще отнеме допълнително време.

За да спестите време и нерви отправете запитване в сайта ни. Ще обсъдим всички въпроси и ще ви консултираме напълно безплатно.

Покупка на апартамент с ипотечен кредит – важно да знаете

Потърсете оферти не само от банката, в която получавате работната си заплата. Това, че получавате там месечното си възнаграждение не означава, че ще ви предоставят най-добрата оферта. Задължително потърсете оферти и от други банки, за да може да сравните условията и да се опитате да договорите индивидуални условия с банката, която сте избрали.

За тази цел ползвайте нашите безплатни услуги. Без да губите време, ние ще ви представим предложенията на всички банки и ще сравним условията. Заедно ще изберем най-изгодната оферта за ипотечен кредит.

Често задавани въпроси

Времето, необходимо за сключване на сделката, може да варира в зависимост от много фактори: доходи, задлъжнялост, структура на сделката и други. Обикновено процесът отнема до 2 месеца.
Покупката на недвижим имот с ипотечен кредит ви позволява да станете собственик на имот. Освен това, ипотечният кредит ви дава възможност да разполагате с жилище, докато го изплащате на вноски.
Изискванията за самоучастие обикновено е до 20%.
Ако не можете да платите месечните вноски, има риск да загубите имота си. Банката може да започне процес на изпълнение и да продаде имота, за да покрие неизплатените суми.
Един от начините да намалите разходите си е да сравните предложенията на различни банки и да изберете тази, която предлага най-изгодни условия и лихви.

Вижте още

Изповядване на сделка с ипотека

Nina Dimitrova

Ипотечен кредит – предсрочно погасяване

Nina Dimitrova

Калкулатор – ипотека

Nina Dimitrova