КРЕДИТ 24/7
Бързи кредити

Кредити при развод

Какво става с кредита при развод?

Човек никога не може да бъде сигурен какво го очаква в живота. Едно е сигурно, обаче – че за всичко трябват пари! Нерядко се налага да прибегнем до кредит, за да спасим семейния бюджет. В такива ситуации никой не мисли какво се случва с кредита, ако се разделим с половинката си. Повечето хора не знаят какво се случва с взетите пари при развод. И то, ако говорим за ипотечен кредит, при който и мъжът и жената са длъжни да погасяват вноските по време на брака.

Вариантите са няколко при развод и те са регламентирани със семейния кодекс. При единия от вариантите недвижимото имущество се разделя между двете страни. По този начин заема се погасява от всеки поотделно. Това, обаче може да се избегне, ако е направено предварително брачно споразумение, което е нотариално заверено. Двамата съпрузи предварително се разбират относно недвижимо имущество, задължения, отговорности и т. н. Така всеки ще знае какви финансови задължения има и как точно ще се осъществи изплащането.

Съществува и трети вариант, при който нещата са малко по-опростени. При него се дели по равно всичко между съпрузите. Същото се отнася и за нещата придобити по време на брак, всеки съпруг има равен дял от тях.
При повечето разводи в България предпочитан е третия вариант, вместо да се стига до спорове. А има и много случаи на семейства, сключили брак по-стария кодекс, при който са взели ипотечен или потребителски кредит.
Това създава още по-големи затруднения при подялбата на собствеността между съпрузите при евентуален развод. Разводите всяка година са няколко хиляди, а с това и различните казуси при подялбата на ипотечни и потребителски кредити. Всеки от съпрузите мисли, че другия трябва да понесе по-голяма отговорност при погасяването.

„Може ли да се прехвърли кредит при развод?“ е често задаван въпрос. За да се даде конкретен отговор трябва да се разгледа индивидуалният случай, както и да се направи консултация с финансовата институция, отпуснала заема.

Вижте още

Кредит срещу складови запаси

admin

Бързи кредити за пенсионери

admin

Кредити на седмични и месечни вноски

admin