КРЕДИТ 24/7
Ипотечни кредити

Ипотечен кредит – съвети

Теглене на ипотечен кредит – особености и съвети

Тегленето на ипотечен кредит е свързано с много документи, процедури и договаряне на условия. Ако ви се струва, че процесът е дълъг и сложен до някъде имате право. Важно е да знаете изискванията на банките, за да може да отговорите на тях и да успеете да договорите благоприятни условия по кредита. Ще посочим едни от основните елементи, които са съществени за всяка банка и определящи при вземане на решение за отпускане на ипотечен заем.

  • Кредит/Самоучастие – от голямо значение е с какво самоучастие разполагате. Всяка банка има изискване за самоучастие. Обикновено се поставя условие за 20%, което да бъде вложено преди ползване на суми от кредита. Допуска се по-нисък процент на самоучастие при определени изисквания или ако банката има промоционално предложение, от което може да се възползвате. Промоциите на банките са валидни за определен период от време и ако сте попаднали на подобна оферта, то трябва да съобразите срока, за който е валидна. Друг важен момент е да договорите самоучастието да бъде вложено паралелно с кредита. Това има огромно значение особено, когато плащанията към продавача ще бъдат на етапи.
  • Оферти за ипотечен кредит – търсейки оферта за кредит, ще попаднете на различни предложения. Важно е да изберете най-изгодната сравнявайки абсолютно всички показатели. Ако сравните само лихвата и таксите, то със сигурност не бихте избрали най-доброто предложение.

Какво още е важно да знаем?

  • Обезпечаване на сделката – възможно е обезпечението да се окаже недостатъчно. Ако попаднете в подобна ситуация трябва да сте наясно какво ще изиска банката – осигуряване на друг имот, поръчител, блокиране на вноски по кредита с цел защита от неплащане? Затова предварително се информирайте какъв е метода на сконтиране на пазарната стойност на имотите, които банката приема като обезпечение. Така ще се ориентирате с какъв процент банката ще намали пазарната оценка на имота и съответно ще бъде ли достатъчна тази стойност за размера кредит, който искате да изтеглите. Това е изключително важен въпрос, за да знаете как да реагирате и да сте подготвени предварително. Това може да го уточните още в първоначалните разговори.
  • Разходи по кредита – уточнете първоначалните такси по кредита, такса за изготвяне на експертна оценка на имота и таксите за вписване на ипотека. Общо тези такси формират не малка сума и е добре да предвидите тези средства.

Как да изберете кредитор?

При избора на кредитор е важно да се проведе добро проучване и сравнение на различните налични опции. Ето някои фактори, които трябва да се вземат под внимание:

  • Репутацията на кредитора
  • Лихвените проценти и условията на погасяване
  • Гъвкавостта на условията
  • Разходите и таксите за кредита

Какви са лихвените проценти?

Един от най-важните аспекти при ипотечния кредит са лихвените проценти. Те определят разходите, които ще имате върху кредита през целия период на погасяване. Важно е да се проучат различните лихвени проценти, предлагани от различни кредитори, и да се избере този, който предлага най-добри условия за вас.

Продължителност на ипотечния кредит

Продължителността на ипотечния кредит също е важна за кредитополучателите. Тя определя общия период, за който трябва да погасите заема си. В зависимост от вашия бюджет и способност да погасявате месечни вноски, може да изберете по-кратък или по-дълъг период на ипотечния кредит.

Допълнителни такси и разходи

При кандидатстване за ипотечен кредит трябва да се има предвид, че са налице и допълнителни такси и разходи, свързани с този процес. Те включват такси за оценка на имота, такси за обработка на заявката и други сродни разходи. Важно е да се разбере пълната картина на всички разходи и да се включат в бюджета.

Ипотечният кредит е важен инструмент, който може да ви помогне да реализирате мечтата си за собствен имот. Следвайки съветите и насоките, представени в тази статия, ще бъдете по-добре подготвени да вземете информирано решение относно ипотечния кредит, който най-добре отговаря на вашите нужди и възможности.

По всички тези въпроси ще ви консултираме напълно безплатно. Ще обърнем внимание за какво да внимавате водейки разговори с банките и ще уточним всички допълнителни въпроси. Освен това, ще ви представим сравнение на офертите на банките и ще изберем заедно най-изгодното предложение, след като сме разгледали всички условия.

Вижте още

Ипотечни Кредити

admin

Ипотечен кредит – условия

admin

Ипотечен кредит за ремонт и обзавеждане

Nina Dimitrova