КРЕДИТ 24/7
Ипотечни кредити

Ипотечен кредит на Акт 14

Банките предоставят ли финансиране на Акт 14?

Харесали сте имот с Акт 14? Как може да получите финансиране? Банките отпускат кредити за имоти в процес на изграждане. Има редица особености, с които следва да сте наясно, за да не останете неприятно изненадани в процеса на разглеждане на кредита.

  • Обезпечение по кредита – трябва да имате яснота как ще обезпечите искания кредит. Имотът, който е с Акт 14 не е достатъчно обезпечение за банките. По принцип се прави оценка на имота на етап груб строеж и се предоставя информация за стойността на жилището при завършването му. Това дава ориентир на банката каква ще е пазарната цена на имота, но бъдещата пазарна стойност не се приема при изчисляване обезпечеността на кредита. Ето защо, до етапа, в който жилището ще получи удостоверение за ползване ще трябва да осигурите друго обезпечение. Банката ще впише ипотека на жилището с Акт 14 и ипотека на друг имот, който сте предоставили. Възможно е да договорите и индивидуални условия по кредита като се съобрази начина на ползване на суми от заема със степента на обезпеченост, но това са изключения от правилата и следва да се водят съответните преговори с банката.
  • Плащане по предварителен договор – уточнете с банката предварително какъв да бъде плана за плащане към продавача на имота. Съобразете плащанията с възможностите за усвояване, които определя банката.
  • Усвояване на суми от кредита – етапите на усвояване трябва да са идентични със сроковете за плащане договорени в договора за покупко-продажба. Предварително обсъдете какъв процент от сумата на кредита ще бъде заплатена на Акт 14 и каква част от кредита след получаване съответно на Акт 15 и Акт 16. Обикновено искането на строителя и на банката се разминават, така че този въпрос трябва да бъде прецизиран.
  • Погасителен план – по възможност договорете гратисен период по главницата. Максималният гратис, който предоставят банките е 12 месеца. Разбира се, за всеки един кредит се договоря конкретен гратисен период в зависимост от случая. Добре би било да договорите гратис до момента на получаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация. Така до този момент ще дължите и заплащате само лихва по кредита. По този начин ще имате възможност да заделяте повече средства за строителството.

Как се придобива имот на Акт 14?

Разглеждането на кредит за имот на груб строеж с Акт 14 е свързано с осигуряване на повече документи за жилището. Трябва да представите всички строителни книжа. Строителят разполага с цялата необходима документация, като трябва да я изискате от него, за да я представите в банката. Най-добре би било да внесете всички документи още с подаване на искането за кредит. Така ще имате достатъчно време, ако се наложи да осигурите допълнителни документи.

След като получите положително правно становище за имота, то няма да има пречка да бъде ипотекиран. Когато кредитът бъде разрешен и подпишете договора, може да се направи прехвърляне на имота и самата ипотека. Сумата, на която ще бъде извършено прехвърлянето се определя от банката.

На въпроса „Кои банки отпускат кредит на Акт 14?“ може да кажем, че повечето банки предоставят такива заеми. Трябва да разгледате условията, при които се отпускат.

Предимства на ипотечния кредит на Акт 14

Ипотечният кредит на акт 14 има няколко предимства, които го правят предпочитан избор за финансиране на недвижими имоти. Ето някои от тях:

  1. Оптимално финансиране на строителството: Ако планирате да построите нов имот, ипотечният кредит на акт 14 предоставя финансиране в различни фази на строителството. Това ви помага да контролирате разходите и да осигурите успешното изпълнение на проекта.
  2. Възможност за закупуване на недвижим имот на по-ниска цена: Ипотечният кредит на акт 14 позволява да закупите недвижим имот на по-ниска цена в сравнение с другите видове ипотечни кредити. Това е възможно, тъй като имотът се предлага като обезпечение, което намалява риска за кредитора.

Кои са рисковете на ипотечния кредит на Акт 14?

При вземането на ипотечен кредит на акт 14 трябва да се имат предвид и някои рискове. Важно е да бъдете информирани за тях и да вземете подходящи мерки за намаляването им. Някои от основните рискове включват:

  • Финансови рискове: Променливите лихвени проценти и непредвидени разходи могат да повлияят на възможността ви да погасите кредита. Трябва да бъдете внимателни при избора на кредитор и да обмислите различни сценарии.
  • Правни рискове: Законодателството и правилата, свързани с ипотечните кредити, могат да променят условията и задълженията ви. Прочетете договора и се консултирайте с правен специалист, ако имате съмнения или въпроси.

Как да изберем правилния кредитор?

Изборът на правилния кредитор е от съществено значение при ипотечния кредит на акт 14. Вие трябва да анализирате пазара и да сравните различните оферти, предлагани от банките и финансовите институции. При избора на кредитор трябва да вземете предвид следните фактори:

  • Репутация на кредитора: Проучете репутацията на кредитора и проверете неговия рейтинг. Това ще ви помогне да оцените надеждността и професионализма на кредитора.
  • Условия на кредита: Сравнете условията на различните кредитори, включително лихвени проценти, срокове за погасяване, такси и други разходи. Изберете този, който най-добре отговаря на вашите нужди и възможности.

Отправете запитване в сайта ни и ще ви представим офертите на всички банки. Ще направим сравнение, за да може да изберете най-изгодната и ще ползвате нашите безплатни консултантски услуги. Ще ви консултираме по всички въпроси свързани с теглене на кредит на Акт 14. Ще обсъдим всички особености и ще ви съдействаме в процеса на договаряне.

Често задавани въпроси

Изискванията за получаване на ипотечен кредит на акт 14 могат да варират в зависимост от банката. Обикновено ще трябва да предоставите документи, които потвърждават вашата идентичност, доходите ви и финансовото ви състояние. Също така, ще трябва да представите акта за разрешение за строеж и документ за собственост на имота.
Максималната сума на ипотечния кредит на акт 14 зависи от няколко фактора, включително стойността на имота, вашия доход и кредитната политика на конкретната банка или финансова институция. Обикновено банките предлагат кредити, които покриват до определен процент от стойността на имота.
Ако не успеете да погасите ипотечния кредит, може да се изложите на риска от изпълнително производство или конфискация на имота. В този случай банката има право да продаде имота, за да покрият дълга ви.
Обикновено условията за предсрочно погасяване са описани в договора за кредит, тъй като всяка кредитна институция има свои специфични изисквания.

Вижте още

Ипотечен кредит срещу земеделска земя

admin

Прехвърляне на ипотека

Nina Dimitrova

Как се купува апартамент с ипотека?

Nina Dimitrova