Кредити при развод

Какво става с кредита при развод

Човек никога не може да бъде сигурен какво го очаква в живота. Едно е сигурно, обаче – че за всичко трябват пари! Нерядко се налага да прибегнем до кредит, за да спасим семейния бюджет. В такива ситуации никой не мисли какво се случва с кредита ако се разделим с половинката си. Повечето хора не знаят какво се случва с взетите пари при развод. И то ако говорим за ипотечен кредит, при който и мъжът и жената са длъжни да погасяват вноските по време на брака.

Вариантите са няколко при развод и те са регламентирани със семейния кодекс. При единия от вариантите недвижимото имущество се разделя между двете страни. По този начин заема се погасява от всеки поотделно. Това обаче може да се избегне ако е направено предварително брачно споразумение, което е нотариално заверено. Двамата съпрузи предварително се разбират относно недвижимо имущество, задължения, отговорности и т.н. Така всеки ще знае какви финансови задължения има и как точно ще се осъществи изплащането.

Съществува и трети вариант, при който нещата са малко по опростени. При него се дели по равно всичко между съпрузите. Същото се отнася и за нещата придобити по време на брак, всеки съпруг има равен дял от тях.
При повечето разводи в България предпочитан е третия вариант, вместо да се стига до спорове. А има и много случаи на семейства,сключили брак по-стария кодекс, при който са взели ипотечен или потребителски кредит.
Това създава още по-големи затруднения при подялбата на собствеността между съпрузите при евентуален развод. Разводите всяка година са няколко хиляди,а с това и различните казуси при подялбата на ипотечни и потребителски кредити. Всеки от съпрузите мисли, че другия трябва да понесе по-голяма отговорност при погасяването.

А съществуват и множество правни капани и объркващи казуси, освен вас, касаят и банката или фирмата, които са ви отпусна отпуснали кредит.

 

ЧЗВ

  • Солидарен длъжник след развод
  • Кредит изтеглен от единия съпруг
  • Разделяне на кредити при развод
  • Кредит изтеглен по време на брака
  • Изплащане на кредит след развод
  • Делба на ипотекирано жилище при развод

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *