КРЕДИТИ 24
Ипотечни кредити

Ипотечен кредит преди Акт 16

Отпускане на ипотечен кредит без Акт 16

Пред дилема сте да купите ли жилището, което сте харесали, тъй като няма Акт 16? Въпросът, пред който сте изправени до някъде е основателен, тъй като трябва да бъдат решен въпросът с финансирането преди да е получен Акт 16 и какъв е рискът да не се получи Акт 16. Това са два основни момента, за които трябва да се помисли внимателно. Какво следва да направите, за да ограничите рисковете до минимум?

  • Направете проучване на условията, при които банките отпускат кредити за жилища, които не са получили удостоверение за въвеждане в експлоатация. Потърсете информация не само за ценовите параметри, а по-скоро за това какви са условията за усвояване, какъв погасителен план се прилага, гратисен период и какви допълнителни условия ще бъдат поставени. Трябва да сте добре информирани, за да сте наясно възможно ли е финансиране и при какви условия, защото ако не може да изпълните поставените условия или се затруднявате, то кредитът може да се окаже непосилна тежест за Вас.
  • Съберете възможно най-много информация за инвеститора и строителя на обекта. Проучете какви други обекти са изградени и спазени ли са сроковете при изграждане и получаване на съответните разрешителни. Също така важна информация е как са построени – с кредит или са самофинансирани.
  • Направете справка в имотния регистър. Уверете се, че имотът не е обременен с тежести.

Част от информацията може да Ви е трудно да я набавите, но опитайте през различни източници. Така ще имате достатъчно данни, за да може да вземете правилното решение. Все пак най-съществен е въпросът за получаване на Акт 16, както за банката, така и за Вас.

Какви са рисковете при покупка на имот без Акт 16?  

Най-съществен е въпросът кога се очаква получаване на Акт 16? Възможно ли е да бъде забавен и какви са причините за това? Понякога става въпрос за техническо време за издаването му. Но, ако причината за забавянето е в изпълнение на строежа, тогава проблемът е съществен и това колко ще се забави във времето не е ясно. Всъщност това е и основният риск. Ако прибавим и факта, че ще сте направили и плащане към продавача, то проблемът става сериозен. Точно затова първоначалното проучване е много важно. Така, че отделете необходимото време, за да съберете повече информация.

Възможни проблеми при закупуване на жилище без Акт 16

Най-големият проблем, който може да възникне е да сте направили плащане на суми към продавача на имота и да се окаже, че има пречка за издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация. В подобен случай, ще сте вложили собствени средства и суми от кредита, а няма да може да ползвате жилището. Нещата още повече биха се усложнили, ако няма яснота кога и при какви обстоятелства се очаква издаване на Акт 16, а в същото време вече трябва да правите погасяване на месечни вноски по кредита.

Затова, преди да предприемете стъпки за покупка на имот преди да е издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация, проучете и помислете добре. Дори, офертата да Ви изглежда много изгодна, бъдете изключително внимателни с подобни сделки. Не бързайте, а обмислете рисковете.

Заявете запитване в кредитния ни портал. Освен, че ще Ви представим офертите на банките за финансиране преди Акт 16, ще Ви съдействаме по всички въпроси напълно безплатно.

Вижте още

Ипотечен кредит – условия

admin

Ипотечен кредит – застраховка

admin

Ипотечен кредит – стъпки

Nina Dimitrova