КРЕДИТ 24/7
Ипотечни кредити

Ипотечен кредит преди Акт 16

Отпускане на ипотечен кредит без Акт 16

Пред дилема сте да купите ли жилището, което сте харесали, тъй като няма Акт 16? Въпросът, пред който сте изправени до някъде е основателен, тъй като трябва да бъде решен въпросът с финансирането преди да е получен Акт 16 и какъв е рискът да не се получи Акт 16. Това са два основни момента, за които трябва да се помисли внимателно. Какво следва да направите, за да ограничите рисковете до минимум?

  • Направете проучване на условията, при които банките отпускат кредити за жилища, които не са получили удостоверение за въвеждане в експлоатация. Потърсете информация не само за ценовите параметри, а по-скоро за това какви са условията за усвояване, какъв погасителен план се прилага, гратисен период и какви допълнителни условия ще бъдат поставени. Трябва да сте добре информирани, за да сте наясно възможно ли е финансиране и при какви условия, защото ако не може да изпълните поставените условия или се затруднявате, то кредитът може да се окаже непосилна тежест за вас.
  • Съберете възможно най-много информация за инвеститора и строителя на обекта. Проучете какви други обекти са изградени и спазени ли са сроковете при изграждане и получаване на съответните разрешителни. Също така важна информация е как са построени – с кредит или са самофинансирани.
  • Направете справка в имотния регистър. Уверете се, че имотът не е обременен с тежести.

Част от информацията може да ви е трудно да я набавите, но опитайте през различни източници. Така ще имате достатъчно данни, за да може да вземете правилното решение. Все пак най-съществен е въпросът за получаване на Акт 16, както за банката, така и за вас.

Какви са рисковете при покупка на имот без Акт 16?  

Най-съществен е въпросът кога се очаква получаване на Акт 16? Възможно ли е да бъде забавен и какви са причините за това? Понякога става въпрос за техническо време за издаването му. Но, ако причината за забавянето е в изпълнение на строежа, тогава проблемът е съществен и това колко ще се забави във времето не е ясно. Всъщност това е и основният риск. Ако прибавим и факта, че ще сте направили и плащане към продавача, то проблемът става сериозен. Точно затова първоначалното проучване е много важно. Така, че отделете необходимото време, за да съберете повече информация.

Възможни проблеми при закупуване на жилище без Акт 16

Най-големият проблем, който може да възникне е да сте направили плащане на суми към продавача на имота и да се окаже, че има пречка за издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация. В подобен случай, ще сте вложили собствени средства и суми от кредита, а няма да може да ползвате жилището. Нещата още повече биха се усложнили, ако няма яснота кога и при какви обстоятелства се очаква издаване на Акт 16, а в същото време вече трябва да правите погасяване на месечни вноски по кредита.

Затова, преди да предприемете стъпки за покупка на имот преди да е издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация, проучете и помислете добре. Дори, офертата да ви изглежда много изгодна, бъдете изключително внимателни с подобни сделки. Не бързайте, а обмислете рисковете.

Предимства на ипотечния кредит преди акт 16

  1. Финансиране на строителството: Ипотечният кредит преди акт 16 позволява на потребителите да финансират строителството на имота, докато той все още не е завършен. Това е особено полезно за хората, които искат да закупят ново строителство или да реконструират съществуващ имот.
  2. Плащане на етапи: С ипотечния кредит преди акт 16, плащанията се извършват поетапно според напредъка на строителството. Това дава възможност на кредитополучателя да контролира разходите и да се адаптира спрямо финансовите си възможности.

Как да получите ипотечен кредит преди акт 16?

За да получите ипотечен кредит преди акт 16, следвайте следните стъпки:

1. Изберете банка или финансова институция: Поучете различните банки и финансови институции, които предлагат ипотечни кредити преди акт 16. Сравнете условията и лихвените проценти, за да намерите най-доброто предложение за вас.

2. Съберете необходимите документи: Подгответе всички необходими документи за кандидатстване за ипотечен кредит. Това включва лични документи, документи за доходите и данъчната декларация, документи за имота.

3. Кандидатствайте за кредита: Свържете се с избраната банка или финансова институция и кандидатствайте за ипотечния кредит. Предоставете необходимите документи и отговорете на всички въпроси, които ви бъдат зададени.

4. Оценка на имота: Банката или финансовата институция ще извърши оценка на имота, който желаете да закупите или финансирате. Това е важна стъпка за определяне на стойността на имота и максималния размер на кредита.

5. Подписване на договора: Ако вашето искане бъде одобрено, ще трябва да подпишете договора за ипотечния кредит. Прочетете го внимателно и се уверете, че сте запознати с условията и задълженията си.

6. Погасяване на кредита: Накрая, трябва да изпълните задълженията си по ипотечния кредит. Редовно плащайте вноските си, за да го погасите в срок и избегнете нежелани последици.

Заявете запитване в кредитния ни портал. Освен, че ще ви представим офертите на банките за финансиране преди Акт 16, ще ви съдействаме по всички въпроси напълно безплатно.

Често задавани въпроси

Ипотечният кредит преди акт 16 се отнася за фазата на строителство на имота, когато той все още не е завършен и не е получил разрешение за ползване. След акт 16, когато имотът е готов и има разрешение за ползване, ипотечният кредит става обикновен ипотечен кредит за закупуване на готов имот.
Ипотечният кредит преди акт 16 предлага финансиране на строителството и плащане на етапи, което дава гъвкавост на кредитополучателя.
Максималната сума на ипотечния кредит варира в зависимост от банката. Тя обикновено се определя въз основа на стойността на имота и способността на кредитополучателя да го погаси.
Рисковете при ипотечния кредит преди акт 16 включват неуспешно завършване на строителството, промяна в плановете за развитие на проекта и финансови проблеми на строителната компания. В тези случаи може да възникнат затруднения при погасяването на кредита или загуби на вложените средства.

Вижте още

Заличаване на ипотека

Nina Dimitrova

Документи за ипотечен кредит

admin

Ипотечни кредити на всички банки

Nina Dimitrova