КРЕДИТ 24/7
Ипотечни кредити

Документи за ипотечен кредит

Какви документи са необходими за ипотечен кредит?

Когато вече сте избрали банка, която да ви финансира е добре да съберете всички необходими документи и да ги входирате едновременно с искането за кредит. Обикновено на първоначалния етап се изискват:

Документи за доходите:

  • Трудов договор или граждански договор;
  • Удостоверение за доходите от работодателя;
  • Данъчна декларация, ако доходите са формирани по граждански договори, от наеми или хонорари;
  • Служебна бележка за допълнителни доходи, ако имате такива.

Документи за имота предложен за обезпечение

  • Актуална скица/схема на имота;
  • Данъчна оценка – с отразени платени задължения;
  • Нотариален акт за собственост;

След представяне на изброените документи за имота, юрист на банката ще ги разгледа и в случай, че има особеност по отношение на собствеността, то ще бъдат изискани и други допълнителни документи. Представяйки тези документи в началото ще имате достатъчно време да набавите и допълнителни документи, ако са изискани и това няма да ви забави в реализиране на сделката.

Имайте предвид, че когато става въпрос за имот в процес на изграждане са необходими и строителните книжа – архитектурен проект, обяснителна записка, степен на завършеност, документ за собственост на УПИ-то или отстъпено право на строеж, протокол за откриване на строителната площадка и други.

Освен изброените документи за доходите и имота, трябва да набавите:

Удостоверение от НАП за липса на задължения – задължително е представянето на това удостоверение, тъй като няма да може да се впише ипотеката, ако не е представено или ако е представено със задължения.

Удостоверяване на семейния статус – копие на акт за граждански брак; удостоверение от ГРАО, ако нямате граждански брак; при развод се представя решението на съда за развода.

Описаните документи са необходими и при теглене на жилищен кредит. Когато става въпрос за покупка на имот с кредит бъдете внимателни и предварително изискайте от продавача удостоверение за липса на тежести. Така ще бъдете сигурни, че имотът не е обременен с тежести.

Как да изберете най-добрия ипотечен кредит?

За да изберете най-добрия ипотечен кредит, разгледайте следните важни елемента:

  • Лихвен процент и годишен процент на разходите
  • Срок на кредита и размер на месечните вноски
  • Допълнителни такси и разходи

Какво да очаквате след кандидатстването?

След кандидатстване за ипотечен кредит, банката или финансовата институция ще извършат преглед и оценка на вашите документи и финансови възможности. Това може да отнеме няколко седмици, докато получите одобрение или отказ. След одобрение следва да представите необходимите документи за изготвяне на договор и вписване на ипотека.

Заявете онлайн консултация в кредитния ни портал и напълно безплатно кредитен консултант ще ви съдейства по всички въпроси свързани с теглене на ипотечен кредит. Ще ви помогнем да получите най-изгодната оферта за кредит между всички банки.

 

Често задавани въпроси

Времето за одобрение на ипотечен кредит може да варира в зависимост от банката или финансовата институция. Обикновено той отнема от няколко седмици до месеци.
Размерът на ипотечния кредит зависи от няколко фактора, включително вашия доход, кредитната история, размера на самоучастието и пазарната стойност на имота.
Разходите включват такси за обработка на кредита, такси за оценка на имота, такси за усвояване на кредита и други такси, свързани с процеса на кандидатстване и придобиване на имота.
Да, рефинансирането на ипотечния кредит е възможно след определен период от време. При рефинансиране можете да промените условията на кредита, включително лихвата.

Вижте още

Изповядване на сделка с ипотека

Nina Dimitrova

Минимален доход за ипотечен кредит

Nina Dimitrova

Онлайн кандидатстване за ипотечен кредит

Nina Dimitrova