КРЕДИТ 24/7
Кредити с обезпечение имот

Кредит срещу обезпечение

Ипотечен кредит с обезпечение

Какви са възможностите за получаване на изгоден ипотечен кредит срещу обезпечение? Това е вид ипотечен кредит, който се предлага от всички банки. Освен жилищни кредити се отпускат и ипотечни кредити с предоставяне на собствено обезпечение. Параметрите, при които се предлагат ипотечни кредити с обезпечение са различни при всяка една банка.

Какви са условията за кредит с обезпечение ипотека?

Ще маркираме най-важните въпроси, които трябва да имате предвид, ако искате да теглите ипотечен кредит.

  • По-нисък процент на финансиране – банките финансират по-нисък процент от пазарната цена на имота. Финансира се между 65% и 70%.
  • Наличие на имот отговарящ на изискванията на банката и приемлив за обезпечение – не е достатъчно да имате имот, за да бъде отпуснат ипотечен кредит. Имотът трябва да е с изяснен статут и собственост и да бъде ликвиден. Банката ще приеме обезпечение само, ако счита, че при неплащане на кредита ще може да го реализира и да върне парите, които е дала като заем.
  • Ако имотът, който предлагате за обезпечение е собственост на трето лице, имайте предвид, че част от банките задължително искат това лице да бъде и съдлъжник по кредита. Този въпрос следва да се уточни още в началото, тъй като собственикът на имота може да не желае да се подписва като съдлъжник. Това е определящо аз сделката и ако се установи на късен етап реално няма да може да се реализира сделката.
  • Наличие на тежести върху имота – предлаганото обезпечение не трябва да има вписани други тежести. Банката отпускаща кредита трябва да бъде единствен заложен кредитор.
  • Лихва и такси по кредита – ценовите условия при тези кредити са по-високи. Ипотечните кредити срещу обезпечение се считат за рискови. Това е и причината да бъдат по-скъпи кредити.
  • Доказване на доходите – независимо, че предлагате обезпечение трябва да може да докажете доходите си. Ако не докажете възможността за погасяване на кредита, то няма да бъде одобрено искането ви.

Ако не отговаряте на изискванията на банките може да се обърнете към кредитните институции за бързи кредити. Предоставят се кредити срещу обезпечение, но трябва да сте наясно, че се отпускат за по-кратки срокове и при по-висока лихва. Това е от огромно значение, тъй като оскъпяването няма да е никак малко. Ако прибегнете до този вариант, трябва да сте наясно с условията и да помислите дали може да погасявате вноските без да се затруднявате.

Какво се приема за обезпечение по банков кредит?

За обезпечение на ипотечен кредит се приемат недвижими имоти – УПИ + изградена върху него сграда, апартамент, къща, етаж от къща, гараж и други. Независимо от вида на обезпечението е важно да бъде без тежести и да бъде лесно продаваемо (ликвидно). Предварително може да се направи проверка в имотния регистър за наличие на тежести, за да е сигурно, че няма пречка да бъде ипотекирано. По отношение на ликвидността банката взема предвид много фактори, включително и пазарната оценка на имота.

Всичко това ще уточните още в първоначалния разговор, за да сте наясно дали може да бъде ипотекиран имотът, който предлагате за обезпечение.

Отпускане на кредит с финансово обезпечение

Само срещу залог на депозит може да бъде отпуснат потребителски кредит. При ипотечните кредити се иска задължително вписване на ипотека върху недвижим имот. Ако кредитът не е достатъчно обезпечен банката може да постави условие за допълнително обезпечение. Такова допълнително обезпечение може да бъде депозит. Сумата на депозита се блокира за срока на кредита. Ако в периода на погасяване на кредита имате нужда от средства от депозита, то трябва да се преразгледа кредита и ако е необходимо обезпечение, ще трябва да предложите друго обезпечение, за да може банката да освободи паричните средства.

Предимства на кредита срещу обезпечение

  • По-ниска лихва: Кредитите срещу обезпечение обикновено имат по-ниска лихва в сравнение с други видове заеми, тъй като риска за кредитора е по-нисък.
  • По-голяма сума на заем: Благодарение на обезпечението, кредиторът може да ви предостави по-голяма сума, отколкото при други видове кредити.
  • По-дълъг срок на погасяване: Кредитите срещу обезпечение обикновено имат по-дълъг срок на погасяване, което ви дава повече време за изплащане на заема.

За какво да внимавате при кредит срещу обезпечение?

  • Рискове за загуба на обезпечението: Ако не успеете да изплатите заема, кредиторът има право да отнеме и продаде обезпечението. Бъдете осведомени за този риск и се уверете, че сте в състояние да изплатите заема.
  • Внимавайте с договора: Прочетете внимателно условията на договора преди да го подпишете. Уверете се, че сте запознати със сроковете на погасяване, размера на вноските и всички такси и такси, свързани с кредита.
  • Оценете своите финансови възможности: Преценете дали ще сте в състояние да изплащате месечните вноски според вашите текущи и бъдещи финансови възможности.

Как да изберете най-подходящия кредит срещу обезпечение?

  • Сравнете различни кредитори: Проучете различните кредитори и сравнете техните условия, лихви и срокове на погасяване.
  • Разгледайте различни видове обезпечение: Разгледайте различните видове обезпечение, които можете да предложите, и изберете най-подходящия според вашите нужди и възможности.
  • Проучете таксите: Уверете се, че сте запознати с всички такси, свързани с кредита, преди да вземете решение.

Направете консултация с кредитен консултант по отношение изискванията за обезпечаване на кредита. Подайте запитване към нас. Ние ще ви представим офертите на банките, за да може да изберете най-подходящото предложение. Също така ще ви консултираме напълно безплатно в процеса на отпускане на кредита.

Често задавани въпроси

Кредитът срещу обезпечение е вид заем, при който кредиторът изисква обезпечение като гаранция за погасяване на заемната сума.
За да получите кредит срещу обезпечение, трябва да изберете кредитор и да представите подробна информация за обезпечението, което ще предоставите. Трябва да попълните искане и да представите необходимите документи за заема.
Кредитът срещу обезпечение има няколко предимства. Той предлага по-ниска лихва, по-голяма сума на заема и по-дълъг срок на погасяване в сравнение с други видове заеми.
Един от основните рискове е възможността да загубите обезпечението си, ако не успеете да изплатите заема. Също така, трябва да внимавате да не се задълбочите в прекомерни дългове, които да затруднят погасяването на заема.
За да изберете най-подходящия кредит срещу обезпечение, трябва да сравните различните предложения на банките. Разгледайте условията на заема, лихвата, сроковете за погасяване и таксите, свързани с кредита.

Вижте още

Ипотечни кредити за хора с лоша кредитна история

Nina Dimitrova

Ипотечен кредит без трудов договор

admin

Бързи ипотечни кредити

Nina Dimitrova