КРЕДИТ 24/7
Информация Ипотечни кредити

Кредит преди и по време на брака

Жилищен ипотечен кредит преди брака

Как се решава въпросът с жилището придобито преди или по време на брака в случай на раздяла? Казусите са много и ситуациите са различни. Всеки един случай е специфичен, както и исканията на кредитополучателите, когато сте стигне до решаване на въпроса с кредита и жилището. За всяка конкретна ситуация може да потърсите съвет от адвокат или да коментирате възможностите с банката. Важно е да излезе и съдебното решение, тъй като в него ясно ще бъдат определени правата и задълженията на двамата партньори.

Важно е да се уточни кога е изтеглен кредита и закупено жилището – преди или по време на брака. Това е от съществено значение. Също така, кой от двамата е погасявал месечните вноски. Ако е единият от съпрузите, а в последствие жилището остане при другия, то може да се иска възстановяване на вложените средства в погасяване на кредита.

В случай, че кредитът е изтеглен преди сключването на граждански брак, то жилището и кредита са само на единия партньор. При придобиване по време на брака вече става въпрос са семейна имуществена общност. Ситуациите са различни и затова и начините на изплащане на кредита след развод може да бъдат много различни и индивидуални. Всичко зависи от решението на съда и от взаимоотношенията на съпрузите.

Когато кандидатствате за ипотечен кредит и сте семеен, то задължително и двамата съпрузи участват в договора за кредит – като кредитополучател и съдлъжник. Всяка една банка задължително включва и двамата. От това правило не се правят изключения. Ако сте несемеен трябва да го докажете с удостоверение за гражданско състояние. Няма вариант да избегнете участието на партньора, ако сте сключили граждански брак.

Предимства за съвместни ипотечни кредити

Преди брака, двойката може да реши да закупи имот заедно. Това има някои предимства, свързани с ипотечния кредит:

Споделени разходи: Когато двама души кандидатстват за ипотечен кредит заедно, те споделят разходите по ипотеката. Това може да направи плащанията по-достъпни за тях.

По-голям шанс за одобрение: Ако двойката има добри доходи и кредитна история, те имат по-голям шанс да бъдат одобрени за ипотечния кредит.

Рискове при раздяла или развод

В случай на раздяла или развод, разделянето на имота и задълженията по ипотеката може да бъде сложно и спорно. Това може да доведе до финансови и емоционални трудности за семейството.

Често задавани въпроси

Основните изисквания за одобрение на ипотечен кредит включват стабилен доход, добра кредитна история, добра кредитоспособност.
Времето за одобрение на ипотечен кредит варира, но обикновено отнема около 2 до 4 седмици.
В някои случаи е възможно да промените условията на ипотечния си кредит по време на брака, но това зависи от политиките на банката и индивидуалните договорени условия.

 

Вижте още

Ипотечен кредит – доходи

Nina Dimitrova

Жилищен кредит за строителство

admin

Възрастова граница за ипотечен кредит

Nina Dimitrova