КРЕДИТ 24/7
Ипотечни кредити

Ипотечен кредит с поръчител

Поръчител или съдлъжник по ипотечен кредит?

Предстои ви да теглите ипотечен кредит, но предварително искате да знаете в кои случаи се изисква поръчител и кога съдлъжник? Всяка банка има конкретни правила и изисквания при отпускане на ипотечни кредити.

Осигуряване на съдлъжник – необходимост или пречка?

Задължително условие е съдлъжник при отпускане на ипотечен кредит да бъде съпругът/та на кредитоискателя. Когато кредитоискателят има сключен граждански брак, всички банки задължително изискват съпругът/та да участва в договора за кредит като съдлъжник. Не е необходимо само да се подпише като съдлъжник, но задължително се обследват доходите при разглеждане на искането. Изискванията към съдлъжника са същите, както към кредитоискателя. Разглеждат се доходите, кредитната история, кредитоспособността и други.

Участието на съдлъжник в сделката може да подобри значително възможността за отпускане на кредита, както и условията, при които ще бъде разрешен. Затова, не разглеждайте това изискване като негативен фактор. В случай, че съдлъжникът получава добри доходи, има отлична кредитна история и добра кредитоспособност, то вземайки доходите на домакинството ще може да получите максимален размер кредит, което ще ви даде повече възможности в избор на жилище.

Банките не допускат изключение по отношение на изискването за съдлъжник. Ако сте несемеен или разведен, то трябва да го докажете със съответните документи – удостоверение от съответната служба по гражданско състояние или с решението за развод.

За да сте наясно при какви условия може да получите изгоден ипотечен кредит, отправете запитване към нас. Напълно безплатно ще ви консултираме по всички въпроси и ще направим сравнение между офертите на банките. Ще имате възможност да изберете най-изгодната оферта.

Поръчител

При ипотечните кредити няма конкретно изискване за осигуряване на поръчител по сделката. Това, обаче не означава, че в процеса на разглеждане на искането за кредит няма да възникне такава необходимост. Причините за това може да са различни:

  • Допълнителен гарант, към когото да се обръща банката в случай на необходимост;
  • Повишен риск по сделката – причина за това може да бъде по-нисък размер на самоучастие, липса на съдлъжник по кредита, недостатъчно обезпечение и други;
  • Рисков профил на кредитоискателя не отговарящ на изискванията на банката.

Ако от банката бъде поставено условие за осигуряване на поръчител, коментирайте причините за това. Ако нямате възможност да осигурите поръчител, това може да ви затрудни значително и да провали сделката. Затова, след като изясните причините за необходимостта от поръчителство, може да коментирате и евентуална промяна на условието. Всичко е въпрос на преговори.

Предимства на ипотечния кредит с поръчител

1. Достъпност и възможности за купувачите

Ипотечният кредит с поръчител отваря врати за мнозина хора, които може да не могат да си позволят да закупят собствен дом. Благодарение на присъствието на поръчител, кредиторите са в готовност да предоставят заеми на купувачи с по-нисък кредитен рейтинг или по-слаба финансова история.

2. Намаляване на риска за кредиторите

Присъствието на поръчител намалява риска за кредиторите. Ако кредитополучателят не успее да изплати месечните вноски или не изпълни своите задължения по кредита, поръчителят поема отговорността и се ангажира да погаси дълга. Това прави ипотечния кредит с поръчител по-привлекателен за кредиторите, което може да се отрази на по-нисък лихвен процент и по-добри условия за кредитополучателя.

3. Постигане на по-голяма гъвкавост

Ипотечният кредит с поръчител позволява на купувачите да постигнат по-голяма гъвкавост във финансовите си решения. Те могат да изберат по-голяма сума за кредит, да получат по-добри условия за погасяване на дълга или да се насладят на други привилегии, които може да не могат да си позволят самостоятелно.

Какви са стъпките за получаване на ипотечен кредит с поръчител?

Ипотечният кредит с поръчител се основава на доверие и договореност между кредитополучателя, поръчителя и кредитора. Ето някои ключови етапи в процеса на получаване на ипотечен кредит с поръчител:

1. Идентифициране на поръчителя: Кредитополучателят трябва да намери подходящ поръчител, който е готов да поеме отговорността да гарантира заема. Поръчителят може да бъде близък приятел, семейният член или доверен партньор.

2. Оценка на кредитоспособността: Кредитополучателят и поръчителят ще бъдат подложени на процес на оценка на кредитоспособността. Кредиторът ще изисква подробна информация за доходите, задълженията и финансовите ресурси на двамата. Това помага на кредитора да определи дали кредитополучателят и поръчителят са в състояние да изпълнят задълженията си.

3. Подписване на договора: След одобрение от кредитора, кредитополучателят, поръчителят и кредиторът ще подпишат договор за кредит. В договора ще бъдат посочени условията на заема, срокът за погасяване, размерът на месечните вноски и отговорностите на кредитополучателят и поръчителя.

4. Закупуване на имота: След подписване на договора, кредитополучателят може да използва одобрения заем за закупуване на собствен имот. Едновременно с това ще бъде вписана ипотека в полза на банката.

5. Погасяване на дълга: Кредитополучателят и поръчителят трябва да изплащат месечните вноски според договорените условия. При невъзможност за изпълнение на задълженията, поръчителят поема отговорността да ги изплати.

Отправете запитване към нас и ние ще ви съдействаме да договорите най-изгодните условия. Ще обсъдим възможностите за получаване на кредит при най-добри параметри.

Често задавани въпроси

Поръчителят трябва да има добър кредитен рейтинг и да може да докаже своята финансова способност да погаси дълга, ако кредитополучателят не успее.
Поръчителят поема отговорността да погаси дълга, ако кредитополучателят не може да го направи. Това може да оказва негативно влияние върху кредитния рейтинг и финансовото положение на поръчителя.
Процесът на получаване на ипотечен кредит с поръчител може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца. Времето се определя от сложността на сделката и от банката, която предоставя кредита.
Ако кредитополучателят не успее да изплаща заема, поръчителят трябва да поеме отговорността да го изплати. В противен случай, ипотечният имот може да бъде изпратен на публична продан с цел погасяване на задълженията.
Минималният кредитен рейтинг, необходим за ипотечен кредит с поръчител, може да варира в зависимост от кредитора и специфичните условия на заема. Обикновено по-високият кредитен рейтинг на поръчителя води до по-добри условия за заема.

Вижте още

Ипотечен кредит за българи в чужбина

Nina Dimitrova

Ипотечен кредит за строеж

Nina Dimitrova

Нотариални такси – ипотека

Nina Dimitrova