КРЕДИТ 24/7
Информация Ипотечни кредити

Изисквания за ипотечен кредит

Какви са изискванията за теглене на ипотечен кредит?

Обикновено условията на кредитните институции в България за одобрение на ипотечни и потребителски заеми са сходни. Най-често те са:

– кредитоискателят да работи по трудов договор през последните 3-6 месеца. Приемат се и доходи от пенсия, граждански договори, хонорари и други, но задължително трябва да бъдат доказани;

– да няма прекъсване на осигуровките;

– добра кредитна история – да не са просрочвани предишни заеми, които потребителят е имал в миналото или още погасява. Тази история се обследва за последните 5 години;

– вноската, която лицето ще внася не бива да е повече от 40 до 60 % от доходите, които получава;

– повечето банки приемат само официалните доходи, който може да бъдат доказани;

– трябва да се съобрази и възрастта на кредитоискателя – навършени 19 г. и не повече от 65 г. Част от банките допускат в края на изплащане на заема кредитополучателят да е на не повече от 70 г.

– ипотеката върху жилището да бъде първа по ред. Изключение се допуска само, ако има предходна ипотека в същата банка.

Ако човек не покрива част от критериите, шансът му да получи ипотечен заем се понижава. Реалистичен вариант е да помоли свой приятел или роднина да подаде заявление на негово име, а той да погаси след това заема. Това, обаче крие и своите рискове и не е за препоръчване. Все пак ипотечните заеми са дългосрочни и лицето ще се ангажира за дълъг период от време с дълг, който може да попречи на собствените му инвестиционни намерения.

Затова, потърсете подробна информация и помислете за най-добрият и изгоден вариант за вас за получаване на ипотечен кредит.

Процес на кандидатстване за ипотечен кредит

1. Подготовка на документация

За да кандидатствате за ипотечен кредит, трябва да подготвите определена документация. Това включва документи за доходите, банкови извлечения и други финансови документи, както и документи за имота. Важно е да се уверите, че всички документи са пълни и актуални.

2. Консултиране с банката

След като сте подготвили необходимата документация, следва да се консултирате с банката или кредитора, от която желаете да получите ипотечния кредит. Те ще ви предоставят информация за изискванията и процеса на кандидатстване.

3. Кандидатстване и одобрение

След консултацията с банката можете да подадете искането си за ипотечен кредит. Банката ще разгледа и анализира искането и ще ви уведоми за решението си. При положително решение, следва да подпишете договор за кредит съобразно одобрените условия.

Често задавани въпроси

Основните изисквания включват достатъчен доход, заетост, добра кредитна история, подходящ имот за обезпечение и способност да плащате месечните вноски.
Вашата заплата трябва да е достатъчна, за да можете да погасите месечните вноски по ипотечния кредит, като в същото време запазите необходимите средства за месечните си разходи.
Процесът на кандидатстване може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца. Това включва събиране на необходимата документация, оценка на имота, проверка на кредитната история и одобрение от банката.
Размерът на ипотечния кредит зависи от няколко фактора, като дохода ви, кредитната история, стойността на имота.
Разходите включват такси за кандидатстване, такси за оценка на имота, застраховки и такси по ипотеката.
Периодът на връщане на ипотечния кредит може да варира, но обикновено е между 15 и 30 години.
За да намерите най-добрата оферта за ипотечен кредит, можете да сравните условията на различните банки и финансови институции. Обърнете внимание на лихвата, таксите и другите условия, които ви предлагат.

Вижте още

Видове кредити

admin

Предварителен договор за покупка на имот с ипотека

Nina Dimitrova

Ипотечен кредит за млади семейства

admin