КРЕДИТ 24/7
Информация Ипотечни кредити

Договор за ипотечен кредит

Договор за кредит – за какво да внимаваме?

Кредитът е одобрен и предстои подписване на договора? Имате притеснения за текстовете и клаузите в договора?  Как да сте сигурни преди да подпишете документите, с които ще се обвържете с банката?

  1. Потърсете проект на договора за кредит, за да имате достатъчно време да огледате всички клаузи;
  2. Изискайте от банката в писмен вид условията, при които е одобрен кредита – така ще може да сравните одобрението със записаното в договора за кредит;
  3. Направете независима консултация преди да подпишете договора – най-добрият вариант е да ползвате независими консултантски услуги, тъй като при запитване към банката е възможно да не получите обективен отговор;

Особено внимание трябва да обърнете не само на допълнителните условия в договора, но и на начина на изписване на лихвените условия, погасителния план и таксите по кредита.

  • Лихва по ипотечен кредит – в зависимост от това дали ползвате фиксирана или променлива лихва трябва да обърнете внимание как е описано формирането на лихвата. Важно е да има информация за какъв период е фиксирана лихвата и какъв е начинът на формиране след изтичане на периода с постоянна лихва.
  • Промоционални условия – ако лихвата и таксите са промоционални трябва да бъде записано до кога е валидна промоцията и какви ще бъдат условията след изтичане на срока им.
  • Погасяване на кредита – ако по кредита има гратисен период, то същия трябва да е съобразен със срока за усвояване и кога ще бъде първа погасителна вноска.

Примерен договор за ипотечен кредит – какво съдържа?

Проект на договора за кредит се изготвя съгласно одобрението. Трябва да съдържа всички клаузи. Така, че спокойно може да изискате изготвеният проект на договор, да го разгледате и уточните всичко, което Ви притеснява. При подписване на оформения договор сравнете с изпратения Ви проект.

Независимо, че става въпрос за проект на договора той трябва да съдържа всички клаузи заедно със специфичните одобрени условия.

Проверка за неравноправни клаузи в договора за ипотечен кредит

За да бъдете сигурни преди да подпишете договора за кредит прочетете и сравнете условията с одобрението. Възможно е начина на изписване на дадено условие да противоречи на одобрението. Трябва много внимателно да бъде изчетено и сравнено всичко. Дори и част от клаузите да Ви се струват стандартни, не ги пренебрегвайте. Ако не може да изпълните така изписано условия, то кредитът може да се превърне в непосилно бреме за Вас.

Ако има условие, което считате, че не може да изпълните потърсете компромисно решение и за двете страни. Банката няма да се ощети, но може да предложите замяна на условието с изпълнимо. Затова процесът по договаряне е много важен.

Подайте запитване в сайта ни и ние ще Ви съдействаме във всеки един етап за получаване на ипотечен кредит. Ще Ви помогнем да получите оферти от банките, ще направим сравнение и ще може да изберете най-добрата оферта. Ще Ви консултираме напълно безплатно до получаване на кредита и покупката на жилището.

Вижте още

Ипотечен кредит за текущи нужди

Nina Dimitrova

Жилищен кредит за строителство

admin

Кредит без гарант

admin