КРЕДИТ 24/7
Информация Ипотечни кредити

Ипотечен кредит срещу земеделска земя

Заем срещу ипотека на земя

Интересувате се от възможностите за получаване на ипотечен кредит за земя? Банките имат различни кредитни продукти свързани със закупуване или ипотекиране на земя. Въпросът е каква е целта на искано подобно финансиране.

По принцип кредити за земя или срещу ипотека на земя са свързани за развитие на земеделие или фермерство. Ако искате да закупите земя за изграждане на ферма и отглеждане на животни, то трябва да се насочите към конкретен вид инвестиционен кредит. С кредита ще финансирате цялата инвестиция. Ако, обаче искате да финансирате само покупката на земята с кредит, то може да кандидатствате за ипотечен кредит като физическо лице. Същият е принципът, ако става въпрос за закупуване на земя с цел отглеждане на земеделски култури.

В случай, че целта на кредита е ипотека на собствена земя срещу, която да получите ипотечен кредит, то тогава става въпрос за т. нар. нецелеви ипотечни кредити. Такива кредити отпускат почти всички банки. Това са кредити на база обезпечение, като се разглежда кредитоспособността и възможността за погасяване на задълженията, т. е. освен обезпечението са важни и доходите. Деликатният момент при тези кредити е стойността на обезпечението, тъй като се финансира по-нисък процент от пазарната оценка на имота. Когато имотът предложен за обезпечение е земя тогава обезпечаването ще е още по-трудно. Всяка банка намалява (сконтира) пазарната цена на имота с определени проценти, като при земята тези проценти са по-високи. Това е така, тъй като се счита, че земята сама по себе си без изграден върху нея имот е по-ниско ликвидна, а когато става въпрос за земеделска земя, тогава рестрикциите на банките са още по-големи.

Може да се каже, че банките нямат бързи и лесни кредити за закупуване на земеделска земя. Трябва да се разгледа искането като цяло, да се обсъдят намеренията свързани със земеделската земя, да се направи оценка на искането и да се определи при какви условия може да бъде финансиран кредитоискателят.

Направете предварителна консултация като заявите искането си в кредитния ни портал. Ще обсъдим намеренията Ви за теглене на ипотечен кредит и ще Ви посъветваме за най-подходящия вариант за това. Ще разгледаме офертите на банките и ще изберем най-изгодното предложение.

Възможна ли е ипотека на земеделска земя?

Земеделската земя може да се ипотекира след като са налични необходимите документи. Следва юрист на банката да изготви положително правно становище. Преди подаване на искането за кредит, потърсете информация какви документи ще ви бъдат изискани за земята, за да сте наясно разполагате ли с тях или може ли да ги набавите.

Как да изберете кредитор?

При избора на кредитор за ипотечен кредит срещу земеделска земя е важно да се обърне внимание на няколко фактора. Първо, проверете репутацията на банката и нейната история в предоставянето на ипотечни кредити. Второ, сравнете условията за кредитиране, като лихвен процент, такси и гъвкавост на условията за погасяване. Трето, консултирайте се с професионалисти в областта, за да получите съвет и насоки при избора на правилния кредитор.

Обсъдете всички въпроси свързани с покупката и ипотеката на земя с кредитен консултант. Това може да стане като заявите онлайн консултация в сайта ни. Ще отговорим на всичките ви въпроси напълно безплатно.

Често задавани въпроси

Максималната сума на кредита срещу земеделска земя се определя от банката и се базира на стойността и потенциала на земята, както и на финансовите възможности на кредитополучателя. Банката ще извърши оценка на земеделската земя, за да определи максималната сума на кредита.
Срокът за погасяване на ипотечния кредит срещу земеделска земя може да варира в зависимост от банката и договорените условия.
Банката има право да предприеме правни действия за изпълнение на обезпечението, което в случая е земеделската земя. Това може да бъде продажба й за покриване на неизплатения дълг. Затова е важно да се осигури редовно и своевременно погасяване на кредита.

Вижте още

Ипотечен кредит без първоначална вноска

Nina Dimitrova

Пари за безработни

admin

Жилищен кредит

Nina Dimitrova