КРЕДИТИ 24
Информация Ипотечни кредити

Изисквания за ипотечен кредит

Какви са изискванията за теглене на ипотечен кредит?

Обикновено условията на кредитните институции в България за одобрение на ипотечни и потребителски заеми са сходни. Най-често те са:

– кредитоискателят да работи по трудов договор през последните 3-6 месеца. Приемат се и доходи от пенсия, граждански договори, хонорари и други, но задължително трябва да бъдат доказани;

– да няма прекъсване на осигуровките;

– добра кредитна история – да не са просрочвани предишни заеми, които потребителят е имал в миналото или още погасява. Тази история се обследва за последните 5 години;

– вноската, която лицето ще внася не бива да е повече от 40 до 60 % от доходите, които получава;

– повечето банки приемат само официалните доходи, който може да бъдат доказани;

– трябва да се съобрази и възрастта на кредитоискателя – навършени 19 г. и не повече от 65 г. Част от банките допускат в края на изплащане на заема кредитополучателят да е на не повече от 70 г.

– ипотеката върху жилището да бъде първа по ред. Изключение се допуска само, ако има предходна ипотека в същата банка.

Ако човек не покрива част от критериите, шансът му да получи ипотечен заем се понижава. Реалистичен вариант е да помоли свой приятел или роднина да подаде заявление на негово име, а той да погаси след това заема. Това, обаче крие и своите рискове и не е за препоръчване. Все пак ипотечните заеми са дългосрочни и лицето ще се ангажира за дълъг период от време с дълг, който може да попречи на собствените му инвестиционни намерения.

Затова, потърсете подробна информация и помислете за най-добрият и изгоден вариант за Вас за получаване на ипотечен кредит.

 

Вижте още

Заявка кредит срещу ипотека

admin

Кредит за 1 ден

admin

Лихви по ипотечни кредити

Nina Dimitrova