КРЕДИТ 24/7
Информация Ипотечни кредити

Видове ипотечни кредити

Какви видове ипотечни кредити има?

Ипотечните кредити са най-различни. Кредитоискателите могат да избират между няколко вида.

Кредит с фиксирана лихва

Това е най-желаният тип ипотечен кредит. Хората искат да получат някаква сигурност и я виждат във фиксираната лихва. Какъвто и договор да подпишат те са спокойни, защото знаят какво ги очаква. Не винаги, обаче фиксираната лихва е най-добрият вариант за ипотечен кредит. Както знаете периодите са доста големи, и не се знае какви ще бъдат лихвените нива след време. Напълно вероятно е една фиксирана лихва да бъде в ущърб. Лихвите през годините могат да се покачват или да падат. И все пак сигурността, която фиксираната лихва дава на потребителите е факт.

Кредит с плаваща лихва

Такива кредити могат да се разделят на два типа. Възможно е да се договорят условия за определен срок от кредита лихвата да бъде фиксирана. След изтичане на предварително определения срок, лихвата става променлива. Обикновено това са няколко месеца от срока на кредита. Като период са между 3 и 12 месеца, през които може да се ползва фиксирана лихва.

Кредит с промоционална лихва

Периодите на лихвите при тези кредити достигат и до 2 години. Заемът се отпуска с преференциални условия. След изтичането на определения период лихвата нараства.

Кредит за покупка на къща или друг вид имот

Целта на кредита е закупуване на къща, апартамент или друг недвижим имот. Банките отпускат кредити „на зелено“. Тези заеми се характеризират с редица особености. За да изтеглите заем за покупка на жилище „на зелено“ трябва да съобразите много фактори. Задължително направете кредитна консултация преди да предприемете стъпки в тази посока.

Кредит за строителство и довършителни работи

С тези кредити се финансира изграждането и строителните довършителни работи на недвижим имот. Важен елемент е наличието на количествена сметка за строителните и ремонтни дейности. На тази база се определят и структурират параметрите на кредита.

Кредит за ремонт и подобрения

Целта на заема е ремонт, реконструкция или подобрения на собствен имот.

Кредит за рефинансиране

Когато имате ипотечен кредит, но условията са неизгодни, то може да помислите за рефинансиране. Конкуренцията между банките дава възможност да получите много добри условия за рефинансиране. Важно е да направите съответните изчисления и да успеете да договорите атрактивни ценови пораметри.

Кредит за текущи нужди

Ако имате нужда от по-голяма сума и сте собственик на имот, то може да изтеглите кредит за текущи нужди. Срещу ипотека на имота банката ще Ви финансира. При този вид кредити от съществено значение е оценката на имота. На базата на нея ще се определи сумата на кредита. Разбира се, не само оценката е важна, но е един от основните фактори.

Предимства и рискове на ипотечните кредити

Предимства на ипотечните кредити
  • Възможност за придобиване на недвижим имот, дори ако нямате достатъчно средства в момента.
  • Разсрочване на плащанията в рамките на дълъг период от време.
  • Ипотеката може да бъде използвана и за рефинансиране на съществуващи заеми.
Рискове на ипотечните кредити
  • Риск от неплащане на месечните вноски и загуба на недвижимия имот.
  • Променливите лихвени проценти могат да доведат до по-високи месечни вноски в бъдеще.
  • Зависимост от пазарните условия и финансовата стабилност.

Как да получите най-изгоден ипотечен кредит?

За да получите най-изгоден ипотечен кредит, важно е да имате добра кредитна история, стабилен доход и ниска кредитна задлъжнялост. Най-добрият вариант е да направите кредитна консултация, за да намерите най-добрите условия за вас.

На пазара на кредити у нас има различни варианти за финансиране. Много е важно да изтеглите кредит съобразно конкретната цел. Ползвайте услугите на независим кредитен консултант и се информирайте за всички детайли по кредита, от който имате нужда. Заявете безплатна консултация и ще обсъдим всички въпроси.

 

Често задавани въпроси

Минималната сума на самоучастието за ипотечен кредит обикновено зависи от банката и вида на кредита. Обикновено се изисква между 10% до 30% от стойността на имота.
Времето, необходимо за одобрение на ипотечен кредит варира в зависимост от банката и сложността на кредитната сделка. Обикновено процесът отнема около 2 до 4 седмици. Важно е да предоставите пълната и точна документация и да сътрудничите с банката, за да ускорите процеса.
Преди да кандидатствате за ипотечен кредит, важно е да извършите подробна проверка на вашата финансова ситуация. Оценете своите доходи, задължения и разходи за издръжка. Подгответе се с необходимите документи, като данъчни декларации, банкови извлечения и документация за недвижим имот. Също така, консултирайте се с кредитен консултант.
Ако не можете да изплатите месечните вноски по ипотечния кредит, е важно да се свържете с банката възможно най-скоро. Банката може да предложи определени алтернативни решения, като преструктуриране на кредита или временно отлагане на плащанията. Важно е да се отнасяте сериозно към задълженията си и да търсите помощ, когато се появят финансови затруднения.

Вижте още

Прехвърляне на ипотека

Nina Dimitrova

Ипотечен кредит 100 % финансиране

admin

Ипотечни Кредити

admin